telefon

 

galerijeadaptacijadekorativni radovienterijeriairbrush


 

Deset najlepših kućnih bibliotekaLjubitelji knjiga sanjaju o kućnoj biblioteci, skrovitom mestu na kojem mogu da se opuste i pobegnu od stvarnosti, a da pritom ni ne izađu iz doma. Kada mašta postane java, rezultat su prelepe prostorije sa zanimljivim rešenjima za odlaganje knjiga. U narednom tekstu sakupili smo najlepše arhitektonske primere kućnih biblioteka, koji variraju od malog kutka do grandioznih soba sa policama za knjige koje se protežu od poda do plafona.

Deset najlepših kućnih biblioteka


Tajna soba, SAD: U saveznoj državi Njujork, okružena šumom, nalazi se jednostavna crna koliba koja svojim vlasnicima služi kao izolovana biblioteka i gostinjska kuća. Dekor krase nejednako naslagane cepanice koje formiraju zidove i police za knjige.

Deset najlepših kućnih biblioteka

Savremena koliba, Ujedinjeno Kraljevstvo: Minijaturan dom sa pridruženom bibliotekom predstavlja zajednički projekat arhitekte Sema Džejkoba i automobilskog brenda MINI. Soba za čitanje napravljena je od široke palete materijala naslaganih jedan preko drugog tako da formiraju police.

Deset najlepših kućnih biblioteka

Štalska biblioteka, Ujedinjeno Kraljevstvo: U srcu pregrađenog ambara iz XVII veka nalazi se biblioteka skrivena iza tajnih vrata. Dok je celokupan enterijer uređen u minimalističkom stilu, skrovište za čitanje se izdvaja svojim zatamnjenim dekorom i knjigama koje prekrivaju sva četiri zida.

Deset najlepših kućnih biblioteka

Kuća-biblioteka, Japan: Arhitektonska firma Shinichi Ogawa & Associates dizajnirala je kompaktan dom za vlasnika koji je strastveni čitalac. Glavna karakteristika svedenog doma su raskošne police koje prikazuju vlasnikovu bogatu kolekciju knjiga, dok dugačak krovni prozor i zastakljena vrata obezbeđuju obilje prirodne svetlosti za čitanje.

Deset najlepših kućnih biblioteka

Dvospratna biblioteka, Meksiko: Skulptor Pedro Rejes i modna kreatorka Karla Fernandez lično su dizajnirali svoj dom u kojem dominantno mesto zauzima prelepo dekorisana biblioteka na dva sprata. Police za knjige uokvirene su asimetričnom strukturom od grubog betona.

Deset najlepših kućnih biblioteka

Viktorijanska biblioteka, Ujedinjeno Kraljevstvo: Londonski arhitekta Ben Kilburn transformisao je zadnji deo stare viktorijanske kuće u biblioteku na dva sprata. Biblioteka ima dva ulaza – iz dnevne sobe u prizemlju, kao i iz prostorije na prvom spratu.

Deset najlepših kućnih biblioteka

Biblioteka u magacinu, Australija: Lokalna arhitektonska firma Ian Moore Architects iz Sidneja trasformisala je stari magacin u dvospratni dom, sa akcentom na sobi za čitanje. Dnevna soba i kućna biblioteka su ukombinovane u jednu prostoriju, u kojoj se izdvaja visoka polica za odlaganje knjiga.

Deset najlepših kućnih biblioteka

Biblioteka dvoje arhitekti, Ujedinjeno Kraljevstvo: Arhitekte Ren Enkori i Maja Karni iz studija Scenario Architecture prilagodili su prostorni raspored u svom porodičnom domu konceptu otvorenog prostora. U novom dizajnu enterijera, poseban prostor izdvojen je za biblioteku, koja natkriljuje nekadašnji podrum.

Deset najlepših kućnih biblioteka

Minimalistička biblioteka, Kanada: Dekor dnevne sobe u jednoj montrealskoj kući u potpunosti je podređen knjigama. Sa betonskim zidovima i jedva nekoliko komada nameštaja, prostorijom dominira minimalistički stil, koji još više ističe grandioznu, predimenzioniranu policu za knjige.

Deset najlepših kućnih biblioteka

Biblioteka u kocki, Ujedinjeno Kraljevstvo: U severnom delu Londona nalazi se kuća sa dnevnim boravkom prilagođenom porodičnom hobiju – čitanju. Prostorija uokvirena hrastovinom nazvana je "The Cube" i ima ugrađeno prostrano skladište za odlaganje knjiga, koje se nalazi tik do stepeništa i povezuje dnevni boravak sa radnom sobom i kuhinjom.

Deset najlepših kućnih biblioteka

Izvor: mojenterijer.rs / T.R. / Foto: dezeen.com

reference