telefon

 

galerijeadaptacijadekorativni radovienterijeriairbrush


 

Pariski stan sa jedinstvenim dodatkom


Post Office Architects dodali su drveni zaobljeni krov jednom interesantnom stanu u Parizu, pruživši tako vlasnicima pogled na Ajfelov toranj. Građevina u kojoj je smešten stan o kom govorimo, nalazi se na raskšću četiri pariska distrikta i originalno je izgrađena u 19. veku, kao dvospratna robna kuća. Početkom 20. veka, njoj je dodat i treći sprat, kao i zabat sa ispisanim nazivom – Aux Quatre Arrondissemenets.

Pariski stan sa jedinstvenim dodatkom


Klijent, francuski fotograf Matju Deluk, želeo je krovnu ekstenziju svog stana na najvišem spratu građevine, koju bi koristio kao svoj fotografski studio tokom dana, i dnevni boravak tokom večernjih sati i vikenda. “Izgradnja na vrhu ove građevine je veoma težak poduhvat u istorijskom Parizu. Mi smo ovaj dizajn otpočeli 2012.godine, i uprkos njegovim malim dimenzijama, tek sada, pet godina kasnije, smo ga završili”, rekla je suosnivač Post Office Architects kompanije, Line Fontana.

Pariski stan sa jedinstvenim dodatkom

“Budžet našeg klijenta bio je poprilično stegnut, tako da smo morali da osmislimo jednostavni, ali snažni arhitektonski predlog, sa ekonomičnim rešenjima konstrukcije”, dodala je.

Pariski stan sa jedinstvenim dodatkom

Studio je otpočeo rad na ovoj ekstenziji kao jedinstvenom volumenu, koji je postavljen uz osu građevine. Volumen, napravljen od prethodno sastavljenih drvenih elemenata, sa jedne strane se otvara prema Bulevaru de la Vilete, dok sa drugi strane ima pogled na pariske krovove i Ajfelov toranj. Set vrata na strani bulevara otvara se prema terasi sa drvenom platformom, koja se proteže preko celog krova i obmotava oko tri strane ove ekstenzije.

Pariski stan sa jedinstvenim dodatkom

Unutrašnjost ovog zaobljenog dodatka ispunjena je izolovanim drvenim panelima, koji stvaraju topli i gostoljubivi enterijer, dok je eksterijer odeven listovima lakiranog metala, koji reflektuju boju pariskog neba.

Pariski stan sa jedinstvenim dodatkom

Inače, samo 15 dana bilo je potrebno za sastavljanje ove ekstenzije na licu mesta, jer su svi njeni delovi bili prethodno proizvedeni i sastavljeni u fabrici koliko je to bilo moguće. Serija otvaranja unutar staklenih fasada sa jedne i druge strane omogućava proboj prirodne ventilacije, dok je sama krovna površina opremljena solarnim panelima koji proizvode električnu energiju za ceo dodatak.

Izvor: dezeen/mojenterijer.rs

reference