FARBAMO, MAŽEMO I NIKAD NE LAŽEMO!


 

Korisni saveti

 

Slaganje boja u unutrašnjem prostoru

Bojom možemo popraviti neke nedostatke stana u odnosu na strane sveta, klimatske uslove, veličinu i oblik prostorije.

Prostorije okrenute prema severu ili severoistoku imaju malo sunčeve svetlosti, pa je u takvim prostorijama uvek hladno.Topla boja zidova, npr. svetložuta, ublažiće ovaj utisak. Prostorije okrenute prema jugu ili jugozapadu obasjane su sunčevom svetlošću, pa je za njih, naročito zbog letnjih dana, potrebno odabati zelene ili plave tonove.


Mnogi stanovi imaju dugačke, uske hodnike, iz kojih se ulazi u sobe. Oblik takvih hodnika možemo lako optički izmeniti. Jedan ili oba čeona zida možemo obojiti, npr. jako narandžastom bojom, a ostale zidove neutralnom bojom. Na taj način će se prostor optički skratiti, jer se narandžaste površine naizgled približavaju. Ako bi čeone zidove obojili crno ili tamno-modro, ta bi površina izgledala kao rupa i još bi se optički više udaljila. Mali, uski i kratki hodnik se može proširiti bojenjemsvih površina zelenom bojom. Ta boja proširuje prostor u svim smerovima.


Ako je prostorija isuviše visoka, plafon se može obojiti tamnijom bojom od boje poda, a gornjih 20cm zidova istom bojom kao plafon. Tako će se plafon optički spustiti.


Pri ulasku u nepoznatu prostoriju, prvo se zapažaju zidovi, podovi, visina prostorija.


Magic wall

Evo još nekoliko korisnih saveta o vrstama boja koje najbolje odgovaraju svetlu u Vašem prostoru.


- Na mestima izloženim sunčevoj svetlosti i u letnjim sobama, svetle boje i reflektirajuće bele boje s hladnom notom delovaće umirujuće i sprečiće vrućinu.


- U hladnijim podnebljima tamne boje dobro deluju u spavaćim sobama: pružiće Vam osećaj topline i sprečiće hladnoću. Tamna crvena biblioteka ili radna soba mogu biti dobro pribežište u hladnoj zimskoj noći s par užarenih cepanica u kaminu. U krajevima s hladnom klimom nikako nemojte previše potamniti dnevne sobe. U tim krajevima ćete ionako imati ograničenu dnevnu svetlost a nećete se htjeti osećati previše lišeni svetla.


- Ako živite u krajevima s vrućom klimom ili ako u Vašu sobu dopire puno sunčeve svetlosti, izbegavajte tamne boje. One zadržavaju vrućinu i mogu prouzročiti osećaj zagušljivosti.

- U hladnim sobama ili u onima koje su okrenute prema severu dodajte crvenu, crveno-narančastu ili narančasto-žutu boju te boje poput dinje.


- U pretoplim sobama okrenutim prema jugu ohladite boje dodajući plavu, plavo-ljubičastu ili plavo-zelenu.


Plafoni i zidovi zauzimaju velike površine svakog enterijera, tako da je njihov izgled veoma važan jer kreira dobar ili loš utisak o određenom prostoru.



Zato, ukažite poverenje najboljima - "MAGIC WALL"-u!

stilovi

Stilovi

tv police

nosaci

Sertifikati

Sertifikat o izvrsnosti

Sertifikat o izvrsnosti